петък, 23 януари 2009 г.

Тествано върху животни лекарство докарва 27 000души до инфаркт!


Почти пет милиарда долара(!) ще плати щатската фармацевтична компания Merck & Co на 27 000 души, които получили сърдечен удар заради използването на лекарството Vioxx. Делата са заведени от потърпевши от повече от трийсет щата. Делото завърши малко повече от четири години след старта си, след като през 2004-та лекарството бе свалено от лавиците на аптеките.

Vioxx е бил тестван върху мишки, плъхове и маймуни, без да покаже каквито и да е странични ефекти. Още повече, че тестовете вероятно са направени в най-модерната (и най-жестока, според заснети под прикритие видеоматериали) лаборатория, работеща с животни - Huntingdon Live Sciences. На пазара той се появява като "хитово ново лекарство". Оценката обаче се обръща на сто и осемдесет градуса, след като хиляди американци, получават сърдечен удар след употребата му. Допълните тестове показват, че Vioxx не само, че не е "абсолютно безвреден" (както показват хилядите модерни тестове върху мишки, плъхове и маймуни), а удвоява(!) заплахата от инфаркт при пациентите, които го приемат.

Това не е единичен, а поредният случай, в който лекарство, тествано с най-модерни методи върху животни, се оказва не само вредно, а дори смъртоносно за човек. Ако потърсите в Google, ще получите десетки резултати за подобни съдебни битки само за последните няколко години. Въпреки този неоспорим факт и доказателствата, че най-голямата лаборатория за тестване върху животни HLS се отнася с неприемлива жестокост към обектите на изследванията си, тестовете продължават, забивайки последни пирони в ковчезите на милиони животни и хиляди хора годишно.

Напомняме ви, че по правилник в подобни изследователски центрове се евтаназира(убива) всяко животно, върху което е правен тест. Сериозен процент от изследванията са поръчани от козметични гиганти. Според колко от нас 5000 заека, отгледани в специална ферма за лабораторни животни, трябва да умрат за новата спирала на "ХХХХХ"?

Шокиращите кадрите от разследванията под прикритие в Huntingdon Live Sciences вижте в секцията "ФИЛМИ" .

2 коментара:

Анонимен каза...

Ауч...

Кайл каза...

Нека спрем страданието на животните,те също имат право на живот! За опитите да се използват хора доброволци.Спрете опитите с животни!!!!!!